Vyhledat zboží:
Filtrovat zboží:
Degustace vína
Degustace vína
Víno je ušlechtilý nápoj, který si zaslouží pozornost a okázalou degustaci. Při respektování základních zásad při podávaní vína se z degustace může stát zábava a současně můžete mít dokonalý požitek z poznávání vína.
Základními pravidly pro správnou degustaci vín jsou:
- Nejlepší čas na degustaci vína je dopoledne (mezi 10 – 11 hod.) nebo později odpoledne (mezi 16 – 18 hod.).
- Při degustaci starších vín je vhodná dekantace (opatrné přelití vína do karafy, při kterém se víno provzdušní a oddělí se případná sedlina na dně vína). Víno je vhodné nechat určitou dobu před degustací odpočinout (otevřené nebo dekatované v karafě) – u většiny vín postačí 1 – 2 hodiny, u výjimečných vín je to individuální, ale klidně i 4 – 12hodin.
- Správné pořadí pro degustaci více vzorků vín je od nejmladšího k nejstaršímu vínu. Nejprve degustujeme bílá vína (od suchých ke sladším) a poté červená vína (od lehkých po silnější). Výjimečně sladká vína můžeme degustovat na závěr, až po červených vínech.
- Sklenka na degustaci vína by měla být čirá, tenkostěnná, optimálně na dlouhé stopce.
- Víno se nalévá maximálně do poloviny, ale ještě lépe zhruba do třetiny obsahu sklenky, aby se s vínem dalo „pracovat“ (viz dále).
- Před ochutnáním vína je vhodné víno po nějakou dobu lehce převalovat po stěnách sklenky pomalým vodorovným krouživým pohybem sklenkou. Dosáhne se tím uvolnění veškerých aromatických látek ukrytých ve víně.
- Pro dosažení maximálního prožitku z ochutnávaného vína je vhodné víno v ústech chvilku převalovat a opatrným pootevřením úst nasát trochu vzduchu – opět se tím zintezivní požitek z vína a vyniknou chuťové projevy vína.